Borlängemusiker återförenas i Brunnsviks nya lokaler

October 9, 2023

Den 20 oktober hålls den första konserten i Brunnsviks folkhögskolas nya musikhus, i Gamla brandstationen i Borlänge. Andreas Hellkvist Trio är det som gästar och alla tre i gruppen har vuxit upp i eller i närheten av Borlänge och lärde känna varann på jazzklubben i slutet av 90-talet. De kommer också att hålla en clinic för skolans elever och andra intresserade tidigare under dagen.

Brunnviks musikhögskola BEMU (Brunnsviks enskilda musikhögskola) och follkhögskolans musiklinjer (Creative music) flyttade nyligen in i nya lokaler i Gamla brandstationen i Borlänge. Andreas Hellkvist höll på att sätta ihop en turné med sin trio och kom i kontakt med Peter Holmstedt, rektor på Brunnsvik. De två känner varann sedan länge. Idén uppstod om att göra en konsert i de nya lokalerna och nu blir det av. Det blir också clinic tidigare på dagen, där trion träffar eleverna och pratar om samspel, instrument och annat som kan vara intressant för blivande musiker. Det är framförallt för eleverna på skolan men alla som vill kan köpa biljett och komma även dit.

Förhoppningsvis är detta den första av många konserter på Brunnsvik framöver!

Historik

Andreas Hellkvist

Andreas Hellkvist är en av flera Borlängebördiga musiker som inspirerades att börja spela Hammondorgel efter att ha sett Pierre Swärd i aktion vid sin Hammond B3. Det här var i mitten på 90-talet. Andreas gick på gymnasiet, spelade piano på kommunala musikskolan och hade nyligen börjar intressera sig för jazz. Efter att ha hört Pierre sadlade han om och bestämde sig då för att inrikta sig helt på orgeln. Efter några års intensivt övande blev det premiär på jazzklubben, som då höll till på Caoz. Sedan dess har det varit hammondorgel för hela slanten, i en mängd olika sammanhang, stil och genrer. Jazz, blues, gospel, rock, pop och mycket annat. Bläddra gärna runt här på sajten för mer info.

Andreas bor sedan länge i Uppsala och har där sin studio Hellkvist HQ, där han bland annat under pandemin gjorde streamade konserter på lördagkvällarna. Förra året var det en stream som spelades in hos Mats Dehlbom i Mjälga där många Borlängemusiker var på plats. Bland annat blev det detta fina möte mellan forne mentorn och eleven

Så här brukar Andreas presenteras

Virtuost, lekfullt och inlevelsefullt – epitet som ofta tillskrivs Andreas Hellkvist vid en Hammond. Han har ägnat större delen av sitt musikerliv åt instrumentet och har utvecklat en nära nog unik stil som väcker häpnad och beundran, både hos publik, kollegor och recensenter. Det gäller dels den rent tekniska behärskningen av vad han åstadkommer med en Hammond och hur han får den att låta, med dynamik, simultankapacitet och sväng. Dels är det också spelgläjden, spontaniteten och inlevelsen som gör ett framträdande till en upplevelse även för ögon och till och med själen. Få som sett honom på en konsert går oberörda därifrån.

Samuel Hällkvist

Samuel växte upp i Gustafs, och blev parallellt med Andreas känd på jazzklubben som ett stjärnskott på sitt instrument. Han fortsatte studierna först på Skurups folkhögskola i Skåne, och sedan Malmö musikhögskola.

Han är en jazzgitarrist som aldrig varit rädd för att gå sin egen väg. En musikant med integritet och mod att våga utmana normer och traditioner men heller inte rädd att hålla sig till dem ifall sammanhanget så kräver. Han var den sista som fick “Jazz I Sverige”-stipendiet 2010 och har producerat och spelat på en mängd skivor, däribland många intressanta internationella samarbeten.

Johan Sjöström

Född och uppvuxen i Borlänge, och spelade i filtigt i olika sammanhang. På jazzklubben och på turnéer i och utanför Sverige. Drog senare till USA för att studera på MI (Musicians Institute) i LA. Numera bosatt i Stockholm.

Trion

Andreas och Samuel lärde känna varann på jazzklubben där de båda hängde och spelade. Båda gjorde sin debut där för ca 25 år sen, och det var faktiskt också på nationaldagen 1998 som Andreas och Samuel gjorde sin första konsert ihop, på ett lastbilsflak på Sveatorget, då med John Haglund på trummor. Men snart kom Johan Sjöström med i bilden och de spelade ihop i några år. Så här såg de ut 2001:

En av de sista konserterna som dessa tre gjorde i ihop var på jazzklubben 13 oktober 2003, så det är nästan precis 20 år sen! Här går det att läsa lite mer.

På konserten spelades bland annat Andreas låt Morgonkaffe, som den kommer vi att få höra även på konserten 20 oktober! Så här lät det 2003

Trion har på senare år haft en Daniel Olsson på trummor, men hade inte möjligthet att vara med på denna konsert. Och eftersom detta är just i Borlänge är det otroligt kul att Johan kan göra ett inhopp! De

Andreas Hellkvist Trio

Andreas och Samuels tidigare samarbete blev grunden till det som skulle bli Andreas Hellkvist Trio. Andreas gav 2016 ut skivan Finally! som på många sätt sammanfattade hans egen musik från 90-talet till då. Samuel var med på 3 spår (där Thomas Arnesen och Erik Söderlind också spelade på 3 spår var). Men när det efter släppet blev konserter och turnéer, blev det Samuel som tog platsen. Ett givet val, efter som det finns få andra som har bredden i sitt spela för att matcha repertoaren. Daniel Olsson spelade trummor på hela skivan och var också självskriven för trion. Det blev turnéer både i Sverige, Island och Tyskland.

Musiken är Andreas egna kompositioner med hammondorgeln i centrum, men med stort utrymme för övriga musikanter . Formatet är det typiska för en orgeltrio, men soundet är något alldeles speciellt. Tillsammans skapar de musik som både är lättsam och svängig, innerlig och djup.

2019 kom andra skivan Becoming ut. Produktionen med skivan sammanföll till stor del med en personlig resa hos Andreas och det är ganska påtagligt hur han förändrat sitt yttre. En mer feminin sida har fått komma fram, men i övrigt är allt som innan. Skivan speglar ett större djup i musiken där trion verkligen hittar sin form. Lira skrev bland annat

För en B3-fantast i allmänhet och för en klassisk Hammond-trio i synnerhet är Andreas Hellkvist inget annat än en femte evangelist.

På konserten kommer man att få höra låtar från bägge album. Här är ett mer aktuellt klipp

Övriga länkar

Första konserten på Borlänge jazzklubb

Presentation av trion

Artikel i UNT vid släppet av Becoming

Info om konserten

Innehåll

Kontakt

Andreas Hellkvist
Tel: 070 – 9840244
Mail: info@andreashellkvist.com

Musicians