Trinity @ Ktvå, Uppsala on November 14, 2023 7:00 pm

Konsert på jazzklubb

Här presenteras olika alternativ för konserter på jazzklubb. Jag älskar orgeljazz i alla dess former och har samlat en hel liten buffé av projekt. Vissa gamla, andra nya.  Först står det som känns mest aktuellt och där de olika projekten inte överlappar så mycket stilmässigt. Sen finns det ytterligare varianter som länkas nedan. 

Framförallt gillar jag att jobba i små format, så det är mest duo- och triokonstellationer. Jag spelar mer på pedalerna på orgeln jämfört med den traditionella spelsättet för jazzorgel vilket gör att det går att fylla ut ljudbilden mer. Den traditionella sättningen med orgel-trummor-gitarr är naturligtvis en favorit, men det är minst lika intressant och kul att variera instrumenteringen också. 

Mest aktuellt just nu

 • Trinity
  Den grupp som jag spelat mest med på klubbarna genom åren. Vi fyllde 18 år i somras  och det är fortfarande en fröjd att spela ihop. Lekfullt och svängt, med en repertoar av standards och en del eget. Karl Olandersson, Jojo Djeridi och jag. Vårt 5e album släpps i november, som är både inspelat, mixat och mastrat på Hellkvist HQ!
 • Kiralina Trio
  En sprudlande kavalkad av jazz, gospel och blues med fantastiska Kiralina Salandy i spetsen, med mig vid orgeln och Jesper Kviberg bakom trummorna. Det ömsom skört och vackert, ömsom fullständigt kokande. Kiralina har ett oemotståndligt sätt att ta hand om och inkludera sin publik. Det är inte ovanligt att folk rörs till tårar när trion framträder. Det är alltid mycket hjärta och glädje.
 • Monica Dominique & Andreas Hellkvist
  Jag och Monica fick tillfälle att spela ihop hösten 2022 i Uppsala. Ljuv musik uppstod, på flera plan, och i höst gör vi ytterligare några konserter. Ett möte både i och utanför musiken på de finaste klaviaturinstrument som finns. Monica vid flygeln, jag vid orgeln. 
 • Andreas Hellkvist Trio
  Min egen trio, med mestadels egen musik i gränslandet mellan jazz, fusion och gospel. Det traditionella formatet med trummor och gitarr, men med ett modernare sound. Samuel Hällkvist på gitarr, och Daniel Olsson på trummor. Det är otroligt kul att spela och få bjuda på sin egen musik. Det blir garanterat en unik upplevelse.

Här finns länkar med mer info, bilder och video till projekten ovan.

Mer info

Klicka i bilden för att öppna video och följ länken nedan för mer info om respektive grupp.

Några udda fåglar

Två projekt som också förtjänar att presenteras för den som vill ha en lite mer udda grej är dessa:

 • Double organ madness
  Två orglar och och trummor. Inte som en duell eller tävling utan för att hitta sätt att komplettera och förstärka varann. Ett otroligt kul koncept som också funkar förträffligt musikaliskt. Jag och Leo Lindberg på orgel, Jesper Kviberg på trummor.
 • HQ piano trio
  Tro det eller ej, men en konstellation där jag faktiskt inte spelar trummor. Ett sk coronaprojekt med Erik Tengholm Oscar Johansson Werre. Istället för orgel spelar jag piano och baspedaler. Så soundet blir mer som en kvartett fast på trio. 

Här finns länkar till de projekt som nämns ovan, samt några till

Den fullständiga listan av de jazzprojekt som jag är involverad i finns här.

https://andreashellkvist.com/projects/venue_type-jazz-club/

Orglar

Oftast har jag med en stor orgel (möbelmodell) med lesliekabinett. Nuförtiden är det en oftast en modern Hammond, dvs inte en tonhjulsorgel, men det är väldigt få som märker någon skillnad, speciellt när man ser en möbel. Jag brukade släpa runt min B3 ganska mycket men har blivit alltmer rädd om den. Vill man som arrangör specifikt ha vintageorgel så går det att ordna men det är i så fall något man får komma överens om separat.

Ibland måste man också minimera ytan som orgeln tar upp och då finns det varianter för det också, t ex med Nords tvåmanualiga orgel med pedaler, samt ett minileslie (med endast roterande topp).

Med andra ord, det finns en orgel för varje tillfälle!

Bilder

Här finns några utvalda bilder från gångna konserter (klicka för att förstora och bläddra)

 

Hoppas vi hörs!

Hoppas ni fått en bättre bild av mina jazzprojekt. Det finns mer material på sajten så klicka runt och utforska om ni är nyfikna.

Det går att höra av sig via formuläret nedan, eller genom mail till info@andreashellkvist.com