Konsert på jazzklubb

Här presenteras olika alternativ för konserter på jazzklubb. Jag älskar orgeljazz i alla dess former och har samlat en hel liten buffé av projekt. Vissa gamla, andra nya.  Först står det som känns mest aktuellt och där de olika projekten inte överlappar så mycket stilmässigt. Sen finns det ytterligare varianter som länkas nedan. 

Framförallt gillar jag att jobba i små format, så det är mest duo- och triokonstellationer. Jag spelar mer på pedalerna på orgeln jämfört med den traditionella spelsättet för jazzorgel vilket gör att det går att fylla ut ljudbilden mer. Den traditionella sättningen med orgel-trummor-gitarr är naturligtvis en favorit, men det är minst lika intressant och kul att variera instrumenteringen också. 

Mest aktuellt just nu

 • Trinity
  Den grupp som jag spelat mest med på klubbarna genom åren. Vi firar snart 20årsjubileum och det är alltid en fröjd att spela ihop. Lekfullt och svängt, med en repertoar av standards och en del eget. Karl Olandersson, Jojo Djeridi och jag.
 • Monica Dominique & Andreas Hellkvist
  I höstas gjorde jag en serie konserter på ett ställe i Uppsala där jag spelade med olika gästartister. Första konserten var med Monica Dominique på flygel. Det blev ett fantastiskt kul möte och vi var rörande överens om att göra om det.
 • Andreas Hellkvist Trio
  Min egen trio, med mestadels egen musik i gränslandet mellan jazz, fusion och gospel. Det traditionella formatet med trummor och gitarr, men med ett modernare sound. Samuel Hällkvist på gitarr, och Daniel Olsson på trummor
 • Kiralina Trio
  En sprudlande kavalkad av jazz, gospel och blues med kanadensiska sångerskan Kiralina Salandy i spetsen, med mig och Jesper Kviberg bakom.
 • S.H.O.P. – Söderlind-Hellkvist Organjazz Project
  En hyllning till 50- och 60-talets orgeljazz, á la Jimmy Smith, Kjell Öhman och andra. Groove och råsväng rätt igenom, förutom några strategiskt insprängda ballader. Erik Söderlind, Ola Bothzén och jag. 

Här finns länkar med mer info, bilder och video till projekten ovan

Några udda fåglar

Två projekt som också förtjänar att presenteras för den som vill ha en lite mer udda grej är dessa:

 • Double organ madness
  Två orglar och och trummor. Inte som en duell eller tävling utan för att hitta sätt att komplettera och förstärka varann. Ett otroligt kul koncept som också funkar förträffligt musikaliskt. Jag och Leo Lindberg på orgel, Jesper Kviberg på trummor.
 • HQ piano trio
  Tro det eller ej, men en konstellation där jag faktiskt inte spelar trummor. Ett sk coronaprojekt med Erik Tengholm Oscar Johansson Werre. Istället för orgel spelar jag piano och baspedaler. Så soundet blir mer som en kvartett fast på trio. 

Här finns länkar till de projekt som nämns ovan, samt några till

Den fullständiga listan av de jazzprojekt som jag är involverad i finns här.

https://andreashellkvist.com/projects/venue_type-jazz-club/

Orglar

Oftast har jag med en stor orgel (möbelmodell) med lesliekabinett. Nuförtiden är det en oftast en modern Hammond, dvs inte en tonhjulsorgel, men det är väldigt få som märker någon skillnad, speciellt när man ser en möbel. Jag brukade släpa runt min B3 ganska mycket men har blivit alltmer rädd om den. Vill man som arrangör specifikt ha vintageorgel så går det att ordna men det är i så fall något man får komma överens om separat.

Ibland måste man också minimera ytan som orgeln tar upp och då finns det varianter för det också, t ex med Nords tvåmanualiga orgel med pedaler, samt ett minileslie (med endast roterande topp).

Med andra ord, det finns en orgel för varje tillfälle!

Bilder

Här finns några utvalda bilder från gångna konserter (klicka för att förstora och bläddra)

 

Hoppas vi hörs!

Hoppas ni fått en bättre bild av mina jazzprojekt. Det finns mer material på sajten så klicka runt och utforska om ni är nyfikna.

Det går att höra av sig via formuläret nedan, eller genom mail till info@andreashellkvist.com