Clinic/Föreläsning/Undervisning

Jag har spelat Hammond nästan uteslutande i mer än 25 år, i många olika sammanhang. Stilmässigt mellan jazz, blues, gospel, rock och pop. Konstellationerna har varierat från soloorgel, till duo, trio, större band och även storband. Det finns både ett stort intresse och många myter som florerar kring detta instrument och därför känner jag att det är viktigt att visa och berätta om det, speciellt i dagens värld där med digitala kloner och mjukvarusyntar får allt större plats och ursprunget till sounden inte alltid är så känt.

Bakgrund

Om det är något jag märkt under åren så är det att Hammondorgeln är ett instrument som väcker intresse och nyfikenhet. Speciellt om man speciellt om man har med sig en möbelmodell med lesliekabinett, något som blir alltmer sällsynt på scener idag. Rent visuellt är det ju en ganska magnifik syn när man får den på plats. Lesliekabinetten med deras snurrande horn och trummor gör också ett stort intryck på publiken.

Vissa minns nostalgiskt tiden då Hammond var mer vanligt förekommande i turnébussarna, och andra bara tar förundrat in det de ser och hör, utan tidigare referenser. Ofta uppstår spontana clinics och frågestunder i samband med konserter.

Det är också ett instrument med en enorm dynamisk bredd, som kan låta både som en flöjt och som ett helt storband. Eller som en rockgitarr. Jag brukar säga att spela orgel är en superkraft man måste lära sig att använda och även tygla.

Många reagerar på speltekniken, där händerna inte bara spelar toner på klaviaturerna utan också drar i spakar och switchar, ibland spelar melodier och ibland något som mer liknar ett percussivt ackompanjemang. Och om man spelar med baspedaler så blir effekten ännu större när vänsterfoten dansar fram på pedalbordet. Jag brukar få höra att folk tittar mer på den än på något annat när jag spelar.

Sen finns det många myter, både om historien, sound, konstruktion, modeller och spelteknik. Många uppfattningar om hur nånting “ska” vara, och missuppfattningar om t ex tekniska detaljer eller spelmässiga. Och dessutom en hel del begreppsförvirring kring vad som faktiskt är en Hammondorgel och inte.

Upplägg

Målet är att ge en så fullständig bild som möjligt av Hammondorgeln som instrument, med fokus på den kunskap som är praktiskt användbar för blivande musiker. Tror det är viktigt att både berätta, förklara och visa, men också att spela på riktigt för att få en visuell och fysisk demonstration av instrumentet. Några punkter

  • Historik och konstruktion av tonhjulsorglar (dock ej för djupgående)
  • Drawbars och den naturliga övertonsserien, om att forma sound
  • Lesliekabinett, kort historik, konstruktion och visning av olika rotationshastigheter
  • Typiska karaktärer såsom key click, percussion, swellpedal
  • Klassiska sound, t ex Jimmy Smith, Jon Lord, Klaus Wunderlich m fl
  • Några låtar i sin helhet i olika stilar
  • Praktiska aspekter med att spela ett otympligt instrument
  • Myter, missuppfattningar och vad är egentligen en Hammondorgel?
  • Hur spelar man bas på en hammond, olika tekniker
  • Frågestund

Sen brukar det alltid vara intressant att få gå fram och titta på nära håll, både på orgeln och hur jag jobbar med den när jag spelar. Ifall jag har en vintageorgel med kan man också titta in på baksidan, i “the belly of the beast”. Det är också en häftig syn!

Det kan också gå att göra clinics med någon av de konstellationer som jag spelar med. Har gjort det tidigare mer t ex Trinity och men egen trio. 

Projektveckor

Man kan också tänka sig projektveckor av något slag, där både ensemble och individuell undervisning ingår.

 

Orglar

Det går att göra en clinic med vilken orgel som helst, men det kan hända att innehållet måste anpassas beroende på vad man använder. Jag har några olika varianter som jag använder på olika gig. 

Mest effekt blir det förstås om man har en lite större orgel, och om man verkligen vill visa ursprunget så behöver man ju en äkta vintageorgel. 

Min “standardorgel” för gig är min Hammond XK5, som är en möbelmodell fast digital. Med den har jag alltid minst ett Leslie. Vill man komprimera kan man ta Nords tvåmanualiga C2D, tillsammans med ett minileslie. Och ifall man vill lyxa till det så går det att ta riktiga B3:an. Men det blir efter överenskommelse. Se länkar nedan. 

 

Undervisning

Jag ger också individuella lektioner, både på skola och i min egen studio. I studion har jag även möjligheter att ge lektioner online på  Zoom eller liknande. Bilderna nedan visar upplägget. 

I nuläget är det ingen regelbunden verksamhet, men jag är öppen för samarbeten av olika slag. Det vore intressant att utforma en kursplan av något slag för olika typer av skolor. 

En mer personlig aspekt

För några år sen påbörjade jag en personlig resa som transperson, för att bejaka något inom mig som jag alltid hållit hemligt. Och även om det är något väldigt personligt så spiller det ändå över i övriga delar av livet. För de som följt mig under åren som musiker kan ingen ha undgått att märka av stora skillnader mitt uttryck, framförallt till det yttre, både på och utanför scen.

Det har varit en väldigt intressant resa att liksom hitta sig själv igen i de sammanhang där man redan verkar. Hur dynamiken i olika bandkonstellationer påverkas, hur man tas emot på nätet, och bara hur man på nytt möter alla människor i sitt liv. Rent generellt handlar det om att våga utmana sig själv, tro på det man har inom sig och inte låta sig hindras av föreställningar som man tror omgivningen har.

Om det finns intresse så pratar jag gärna om det också. Jag tycker det är roligt att dela med mig av mina erfarenheter på det området, speciellt eftersom det också rör mitt liv som musiker och artist. Men om man vill hålla det hela rent musikaliskt så går det lika bra.

Bilder

Här finns några utvalda bilder från gångna konserter (klicka för att förstora och bläddra)

 

Hoppas vi hörs!

Hoppas ni fått en bättre bild av jag gör i skolor. Det finns mer material på sajten så klicka runt och utforska om ni är nyfikna.

Det går att höra av sig via formuläret nedan, eller genom mail till info@andreashellkvist.com

Kontaktformulär