Solo organ @ St. Görans kyrka, Jan 23rd 2022

Kyrkkonserter

Här presenteras de vanligaste varianterna när jag medverkar i kyrkliga sammanhang. Det är roligt göra olika saker, både att musicera, samtala och reflektera. Ibland som rena konserter, ibland på gudstjänst, och ibland lite mitt emellan. Ibland är jag själv, ibland med en grupp, oftast duo eller trio. 

Kyrkan har för mig alltid varit ett ställe av ro och eftertänksamhet. Ibland förknippat med glädje, ibland med sorg, men oavsett en viktig plats i livet. Den ofta lite högtidliga inramningen ger ofta musiken ytterligare en dimension. Och med åren har jag insett att man kan spela väldigt mycket olika typer av musik i kyrkan, så länge akustiken tillåter.

Ofta kommer ju också musiken i samband med tänkvärda andakter och samtal vilket också gör at man tar med sig något mer från en konsert än bara musiken.

Här några exempel på det jag nämnde ovan, om det som är “mitt emellan” konsert och gudstjänst

  • Jag gjorde en konsert i somras vid Domkyrkocentrum i Växjö, där jag spelade, pratade och reflekterade lite mellan låtarna samt kompade psalmer tillsammans med kyrkorganisten (som då spelade piano).
  • Förra året gjorde jag också en spännande konsert tillsammans med Gabriella Sjöström, organist i St. Görans kyrka, Stockholm. Vi turades om att spela stycken på vissa teman, hon på kyrkorgel och jag på Hammond, och konserten avslutades sedan med ett stycke som vi spelade tillsammans.
  • I höstas var jag med på en regnbågsmässa där jag både spelade och pratade om den personliga resa jag gjort det senaste åren
  • Har också spelat på kyrkliga tillställningar som inte har hållts i kyrkrummet utan i anslutande lokal, under lite mer lättsamma fomer. Ofta kanske som en avslutning på en personaldag eller liknande. Det blir då något som liknar det jag kallar “Orgelparty”. Med en bredare repertoar, där man kan ha mer dialog och interaktion med publiken och låta repertaoren bestämnmas lite mer spontant. Ofta finns e nyfikenhet från orgeln, speciallt från kollegor som framförallt spelar kyrkorgel.

Här kan ni se och läsa mer om respektive konsert

Konstellationer

Som nämnts ovan gör jag dels konserter själv, men ibland också tillsammans med andra.

Vissa av de konstellationer där jag medverkar spelar ofta eller regelbundet i kyrkan. Trinity, t ex är en jazztrio som funnits i snart 20 år och som varje år, framförallt under sommaren gör en kyrkturné. Trumpeten, orgeln och trummorna smälter fint ihop i kyrkrummet och vi har en repertoar som passar väldigt väl i sammanhanget.

När man spelar Hammond i allmänhet och i kyrkan i synnerhet ligger förstås också gospel nära till hands. Har ett samarbete med Kiralina Salandy, gospelsångerska från Kanada (men bosatt i Stockholm). Ibland spelar vi som duo, ibland med en trummis som trio. Oavsett vilket blir det alltid en sprudlande och känslosam resa mellan det finstämda och det svängiga.

Här finns länkar till de projekt som nämns ovan, samt några till

Bilder

Här finns några utvalda bilder från gångna konserter.

 

Hoppas vi ses!

Hoppas ni fått en bättre bild av mina engagemang i kyrkan. Det finns mer material på sajten så klicka runt och utforska.

Jag är alltid öppen för förslag på olika varianter om ni har andra idéer. Tycker om att både spela och prata, och framförallt att möta människor.

Det går att höra av sig via formuläret nedan, eller genom mail till info@andreashellkvist.com

Kontaktformulär