Tre sidor av Andreas Hellkvist

 • Svenska
 • English
 • I år firar Andreas Hellkvist 25 år vid Hammondorgeln. Han har med åren i det närmaste blivit synonym med sitt instrument. Många, både i Sverige och runtom i världen, förundras och häpnar över det han åstadkommer med tangenter och pedaler. En bärare av ett kulturarv, då han oftast fortfarande ses vid en klassisk vintageorgel i vår allt mer digitaliserade tid. På senare år har han också gjort en personlig resa som transperson, som också visat sig ganska tydligt i det personliga uttrycket, både på scen och privat.

  Detta projekt ämnar att förena allt detta på en dag med tre olika event (föreläsning, workshop och konsert), på ca en timme vardera. 3 sidor av samma mynt som var och en lyfter fram olika aspekter – den musikaliska, den praktiska och den mänskliga. De olika eventen är helt fristående från varandra så publiken kan välja utefter intresse vad man vill se.

  Allt kan göras från samma scen. Det går att ha en arrangör, eller flera. Gärna i samarbete med kommun, landsting, studieförbund, RFSL och liknande organisationer.

  De olika eventen är tänkta så här:

  Resan

  En berättelse om att utforska och utmana sig själv. Möta sig själv och andra på nytt. Bryta mönster och omdefiniera sig själv, både privat och professionellt. Och faktiskt vänja sig vid och acceptera att man faktiskt inte är så konstig som man trodde.

  Clinic

  Att spela Hammondorgel är mer en livsstil än bara ett val av instrument. Framförallt gäller det förstås att behärska orgeln med alla dess inställningar, sound och speltekniker. Men man behöver också praktiska förutsättningar för att transportera, förvara och förvalta. Och med jämna mellanrum åker lödkolven eller verktygslådan fram för att fixa något som gått sönder. Många möter idag “Hammondsoundet” endast i digital form, i keyboards och sk orgelkloner. Här får vi möta och se ursprunget till det hela.

  Konsert

  Slutligen får musiken tala för sig själv. Andreas ensam vid orgeln, med full frihet att nyttja dess hela potential. Det blir en resa mellan genrer och stämningar, med egna kompositioner och standards. Och förmodligen en del spontana inslag också. Uttrycksfullt, virtuost, svängigt och lekfullt är ledorden när Andreas sitter på orgelpallen, oavsett stil och sammanhang.

  Artiklar

  Artikel i Studiefrämjandets tidning Cirkeln i juni 2020

  Artikel i Uppsala Nya Tidning inför release av skivan Becoming 2019

   

Pictures

See all

Videos

Audio

Musicians

Past gigs

Members

Founded in 0000-00-00
Genres:
Venues: School

Links

Upcoming gigs