Hans Bollandsås & Andreas Hellkvist in Concert @ Voll flerbrukssenter, Rennebu on September 9, 2023 7:00 pm

Small Town Orchestra på turné till både små och stora städer

May 30, 2024

Det norsk-svenska bandet Small Town Orchestra gör en femdagarsturné i mitten av juni, med konserter i Borlänge, Gävle, Uppsala, Stockholm och Enköping. Bandet har funnits och spelat i olika former i nästan 10 år, omväxlande i Sverige och Norge. Denna turné markerar en liten ny inriktning musikaliskt, därför är också bandnamnet annorlunda än vad det varit tidigare.

Bakgrund

Allt började för snart 10 år. Hans hade en väletablerad solokarriär, och ett antal album i bagaget (Han hade också vunnit X-factor i Norge några år tidigare). Efter att ha upptäckt Andreas Hellkvist via Youtube fick de kontakt och inledde ett nytt samarbete. En lyckträff kan man lugnt säga – de båda är väldigt karismatiska och explosiva musiker och scenpersonligheter som både sporrar och kompletterar varann. Första konserten var på Trondheims jazzfestival 2016, och musiken baserades mestadels på Hans och Andreas egna låtar, med blues och soul som huvudsaklig inriktning.

Sedan dess har samarbetet fortsatt med konserter omväxlingsvis i Sverige och Norge. Bandet heter nu Small Town Orchestra. Namnet kommer från en duo som Hans och Helene Misund har haft under ett antal år, med en musikalisk inriktning som går lite mer åt americana. Bandets repertoar kommer att spegla både det och den tidigare inriktningen på mer blues och soul.

Denna turné har 5 konserter och det är ingen slump vilka städer och ställen som bokats. Alla har mer eller mindre småstadsbakgrund och en fin detalj i sammanhanget är att denna turné inkluderar både uppväxtort och nuvarande hemstad för både Andreas och Ola, bandets svenska del. Nedan beskrivs lite mer

12 juni, House of Blues, Borlänge

Konserten på House of blues blir ett kärt återbesök. Bandet var där för ganska precis 6 år sen 2018 och gjorde en bejublad spelning då. Sen nedan för en video med lite snuttar från konserten.

Borlänge är också Andreas Hellkvists hemstad och det var där han lärde sig spela Hammondorgel av Pierre Swärd. Han har inte bott där på mer än 25 år men är ofta på besök och hjärtat klappar fortfarande varmt för Borlänge och Dalarna.

13 juni Musikhuset, Gävle

Detta blir också ett kärt återbesök! Bandet spelade på invigningen av Musikhuset som pub i augusti 2021 för en mycket entusiastisk publik. Det blev också en konsert året efter.

Andreas Hellkvist själv har en ännu längre och väldigt mångfacetterad historia på Musikhuset. Första gången han spelade där var hösten 2019 med det isländska bandet Beebee and the bluebirds. Det senaste åren har han uppträtt regelbundet med olika konstellationer där det bjudits på både jazz, gospel, blues, rock och annat.

Se historiken om Musikhuset här

14 juni Scalakällaren, Stockholm

Denna kväll blir en kombination av två akter! Dels Small Town Orchestra förstås, men kvällen avlutas med Orgelparty Pop edition. Ett projekt som Andreas har ihop med trumslagaren Ola Bothzén, med orgelversioner av poplåtar från Beatles, Elton John, Michel Jackson, Iron Maiden m fl.

Hans och Andreas har spelat på Stampen tidigare, men det här blir första gången i Stockholm med kvartettformatet. Stockholm är sedan länge Olas hemstad.

15 juni Katalin jazzbaren, Uppsala

Andreas har bott i Uppsala i mer än 25 år och Katalin har blivit något av en hemmascen. Här har han spelat med allt ifrån sina egna projekt, till Elvisshower, blues- och jazzkonserter och annat. Så det kändes självklart att göra ett stopp på turnén här.

På Carte Blanche på UKK var Andreas en av gästerna i augusti 2022. Han fick då bjuda in ytterligare en gäst, och det blev så att både Hans och Helene var med på konserten. Se klipp nedan.

16 juni Västerledskyrkans café, Enköping

Turnén avslutas i Enköping och en stor anledning till det är att Ola Bothzén växte upp just där. Det blir första gången som detta band spelar där. Konserten är lagd på den plats och tid som Enköpings musikklubb brukar lägga sina konserter och vi hoppas kunna locka många från både den publiken och andra.

Andreas och Ola har för övrigt en lång historia tillsammans som börjar för mer än 25 år sen. Sedan dess har det blivit många samarbeten av olika slag.

Kuriosa

Smakprov från på Spotify

Hans i finalen av X-factor Norge 2010
Videon på Andreas som Hans hittade

Innehåll

Kontakt

Andreas Hellkvist
Tel: 070 – 9840244
Mail: info@andreashellkvist.com