Innehåll

Länkar

Quadrophonic Leslie Experience

Musikaliskt experiment, konstinstallation, tekniskt nörderi eller bara bra musik? Förmodligen allt på en gång! Ett världsunikt projekt av och med Andreas Hellkvist med Hammondorgeln i centrum, både bildligt och rent fysiskt. Det uppstår nya ljudlandskap, där rummet i sig blir en del av instrumentet. Gammal teknik möter och samspelar med ny. Konceptet i sig inspirar till ny musik och komponistiska grepp. För både åhörare och artist är det en upplevelse som är svår att förklara. Den behöver upplevas! 

Koncept

Kortfattat är konceptet:  En Hammondorgel, kopplat till 4 lesliekabinett, utplacerade runt orgeln i rummet. Ljudet från orgeln går via en effektmodul med separata utgångar till respektive kabinett. Det möjliggör användning av effekter som delay, reverb, loopar och annat. Man kan få ljudet att studsa runt i rummet, separera de olika kabinettens funktion, eller bara förändra klangen. 

Styrningen av hastigheten i kabinettens roterande element kan styras individuellt och programmeras för olika typer av beteenden när man drar i styrspaken.

Tanken är att skapa ett rum där publiken kan vara mitt i något och uppleva och inte stå framför eller vid sidan och bara betrakta. Ljudet från de 4 lesliekabinetten gör att rummet i sig blir ett instrument då ljudetbilden förändras beroende på var man står. Själva konceptet möjliggör en mängd akustiska effekter, men avsikten är att allt ska också ha ett musikaliskt sammanhang. 

Uppställning

Orgeln placeras på ett podium i mitten av lokalen. Runtom placeras 4 lesliekabinett i hörnen på en tänkt kvadrat. Det kan vara hörnet på rummet men själv avståndet till orgeln bör inte vara mer än ca 5m.  

För mindre lokaler krävs ingen ytterligare förstärkning, men man kan behöva någon sorts ytterliare högtalare bredvid varje kabinett. Viktigt är doick att man behåller känslan av 4 separata ljudkällor. 

Publiken kan vara både innanför och utanför kvadraten. Ljudupplevelsen kommer fram oavsett. 

Quadrophonic Leslie Experience @ Katalin, Uppsala on May 27, 2023 8:00 pm
Photo: Palli Kristmundsson
Till toppen av sidan

Historik

De senaste 25 åren har Hammondorgeln varit min stora kärlek i livet och jag har glädjen att ha fått spela den i en mängd olika sammanhang, både vad gäller stil och konstellationer. Oavsett situation så finns det nästan alltid en plats för orgeln i ljudbilden, men det gäller att hitta dit. Med ett instrument som kan låta både som en hel orkester och som en liten flöjt är uttrycksmöjligheterna närmast oändliga och om man inte ser upp så är det lätt konkurrera med andra instrument. Jag har alltid älskat att utforska den värld av sound som en Hammond kan skapa.

Under pandemin gick det som bekant inte att spela ute på samma sätt som tidigare. Jag hade precis skaffat min första egna lokal som jag successivt byggde upp  Idag är den basen för min verksamhet, och därför har fått namnet Hellkvist HQ.  Där jag kan öva, repa, streama spela in, mixa, meka och även jobba med bild, film och administrativt. 

Som många andra började göra streamade konserter och fokuserade då mest på att spela soloorgel. Det är något jag gjort ända sen jag började spela men nu blev det en lite ny inriktning och approach. Varje lördag kl 18 gick sändningen igång och målsättningen var att ha en ny repertoar varje gång. Med tiden utvecklades en repertoar med stor bredd och variation. Jag försökte också hela tiden att utmana mig själv att göra låtar som inte kändes självklara för formatet. 

Det gjorde att jag utvecklade mitt spel väldigt mycket. Jag fick ofta hitta eller uppfinna lösningar och tekniker för hur man skulle spela vissa låtar så det skulle funka. Parallellt med det utvecklades också det tekniska kunnandet, både vad gäller streamningen och orgeln. Kvaliteten, både vad gäller ljud och bild, förbättrades ständigt. Med verkstadsdelen i min lokal kunde jag också meka med orglarna på ett nytt sätt. 

En Hammondorgel ses ofta med ett (1) Lesliekabinett. Det går dock att koppla in flera, vilket skapar akustiska effekter som ofta tillför djup i ljudbilden. Jag hade ofta använt två Leslien på gig, vilken skapar en sorts stereoeffekt som känns mer än dubbelt så häftig som med ett kabinett. När jag började streama använde jag ett kabinett, men gick efterhand över till två. Jag äger dock fler, och vid något tillfället hade jag ställt upp ett kabinett i varsitt hörn av rummet, med orgeln i mitten. 

Det kändes lite högtidligt, nästan andligt. Dels rent estitiskt – orgeln, som i sig är en fin trämöbel, omgiven av 4 andra lika fina trämöbler. Dels symboliskt – ett kabinett, en ljudkälla i varje höra, i varje riktning, i varje väderstreck. Så om man sitter där vid orgeln i mitten så är man liksom i centrum av denna virvelvind av ljud. 

Tanken infann sig genast – hur skulle det låta om man kopplade ihop allt detta? Det fanns en del tekniska utmaningar att övervinna men steg för steg gick att lösa det och på Uppsalas kulturnatt, 10 september 2022 var det premiär för första upplagan av Quadrophonic Leslie Experience. 

På dagen var det öppet hus för de som ville se och höra och på kvällen gjordes en streamad konsert. Länk till streamen finns i Länk-sektionen i

Efter det kan man säga att Pandoras ask hade öppnats och jag började genast fundera på hur man skulle kunna ta projektet vidare och utnyttja formatet och uppställningen ännu mer. 

Under våren 2023 jobbade jag vidare och den 27 maj var det dags för nästa upplaga. Då på ett riktigt konsertställe, Katalins stora sal, och med helt nya tekniska och musikaliska förutsättningar. 

Konserten var också ett sätt att testa om formatet och konceptet håller för en större lokal och publik. Och det gjorde det med besked! Det blev minst lika häftigt som jag hade hoppats och att döma av publikens reaktioner så fick de den upplevelse jag önskat att de skulle få. 

 

Till toppen av sidan

Teknik

Projeketet kombinerar och förenar gammal och ny teknik. Orgeln och kabinetten, från 60- och 70-talet måste fungera ihop med effektmoduler och egenbygga datorer av idag. 

Orgel

Den orgel som jag använt hittills och planerar att använda är min Hammond B3, en vintageorgel från 1971. Det är den mest klassiska av alla Hammondmodeller, och möbelns utformning med dess svarvade ben är närmast ikonisk.

Jag har ägt denna orgel sedna 2010 och det var varit den som jag använt mest på konserter och inspelningar. Nuförtiden står den mest i studion, men vid speciella tillfällen, som t ex detta, får den åka med. 

Konceptet och uppställningen är dock inte beroende av en specifik orgel. 

https://andreashellkvist.com/organs/hammond-b3/

Kompabilitet

Dåtidens Hammondorglar och Lesliekabinett konstruerades med helt andra specar för vad vi har idag, t ex vad gäller signalnivåer och utformning av kontakter mellan orgel och leslien. Det har också varierat och utvecklats med åren, vilket gör att orglar och leslien från olika genreationer kan ha helt olika anslutningstyper. Jag har modifierat mina orglar och leslien så det är kompatibla, både med varann och med mer modern standard.

Styrning av kabinett

De roterande elementen i ett lesliekabinett drivs av två olika motorer, där den ena har en snabbare och den andra en långsammare hastighet. Med relän styr man vilken motor som är aktiv och då vilken hastighet snurren har. Om ingen motor är igång står allt stilla.

I mina kabinett har jag byggt in digitalkompatibla relän som kan styras med vilken typ av brytare som helst. Ett av delprojekten inför konserten på Katalin var att programmera en Arduinodator för att kunna styra kabinetten mer dynamiskt. Orgelns styrspak är kopplad till den, som i sin tur har olika program som kan köras med olika paramterar för att påverka kabinettens rotation. 

Utöver det har jag också byggt en app som går att köra i i en dator där jag då också kan styra rotationen direkt via en pekskärm. 

Till toppen

Media

Första reaktionen på en självspelande orgel och automatiskt kontrollerade leslien

Inför premiärkonserten på Katalin var jag i full gång med att utforska det monster jag hade skapat. Här har jag spelat in en liten snutt som loopas, medan lesliekontrollen hade programmet “Wave” som kontinuerligt flyttar den snabba hastigheten mellan kabinetten. 

Att sedan bara ställa sig bredvid och både betrakta och höra detta var helt otroligt. Jag fylldes av ett glädjerus bara brast ut i ett hysteriskt skratt. Tror att videon säger det mesta. 

Utdrag från premiärkonserten 27 maj 2023 på Katalin

Här är ett ihopklipp från premiärkonserten. Det visar de flesta musikaliska koncept som användes men någon minut eller så från varje del. Det är också intressant att betrakta publiken, hur de rör sig runt och upplever det hela.

Lyssna i stereo eller med bra lurar, Det går ju inte riktigt att återskapa surroundkänslan i rummet, men de fyra kabinetten ligger i linje i stereobilden så man kan ändå få känslan av hur ljudet hoppar runt.

Exempel på loopeffekt och olika hastigheter i leslien

Här är ett klipp jag gjorde inför premiären som visar hur loopeffekten kan användas. Den loopade slingan spelas genom två av kabinetten, och resten spelas med de två andra. Jag gillar verkligen hur man kan blanda sound och lesliehastigheter på det sättet. De två kabinett som spelar loopen har frikopplats från styrningen från orgel och snurrar bara långsamt hela tiden.

Exempel på reverb

Ett stort reverb förändrar verkligen rummet. Man förflyttas någon annanstans, och liksom flyter runt i rummet. Den här låten fick arbetsnamnet “Caverns”, för jag kom att känna det som att vara i en stor grotta. Typ som på upptäcktsfärd.