Andreas Hellkvist Trio

Live at Fasching, Stockholm. Photo: Palli Kristmundsson

Link to English version

Andreas Hellkvist – Hammond
Samuel Hällkvist – gitarr
Daniel Olsson – trummor

Videor finns längst ner på sidan!

Ny skiva ute!

Den 1 november släpptes Becoming – första skivan som spelats in helt med denna trio! Finns fysiskt på CD och vinyl, samt på digitala plattformar.
Mer info och beställning här

Spotifyspelare längre ner till höger på denna sida!

 

Om trion

Andreas Hellkvist, Samuel Hällkvist och Daniel Olsson har en lång gemensam historia och i och med inspelningen av Andreas soloalbum “Finally!” 2016 väcktes gruppen til liv på ett mer påtagligt sätt. Deras nya skiva, “Becoming”, visar tydligt hur gruppens sound utvecklats.

Musiken baseras kring Andreas kompositioner och utforskar jazz i gränslanden mellan fusion, gospel och funk. Formatet är det för orgeljazz typiska orgel-gitarr-trummor, men soundet är mestadels inte så typiskt för en sådan trio.

Virtuost, lekfullt och inlevelsefullt – epitet som ofta tillskrivs Andreas Hellkvist vid en Hammond. Han har ägnat större delen av sitt musikerliv åt instrumentet och har utvecklat en nära nog unik stil som väcker häpnad och beundran, både hos publik, kollegor och recensenter. Det gäller dels den rent tekniska behärskningen av vad han åstadkommer med en Hammond och hur han får den att låta, med dynamik, simultankapacitet och sväng. Dels är det också spelgläjden, spontaniteten och inlevelsen som gör ett framträdande till en upplevelse även för ögon och själ. Få som sett honom på en konsert går oberörda därifrån. På Youtube har hans klipp, ofta då ensam vid orgeln, hundratusentals visningar från hela världen.

Samuel Hällkvist, sedan många år bosatt i Köpenhamn, är en jazzgitarrist som aldrig varit rädd för att gå sin egen väg. En musikant med integritet och mod att våga utmana normer och traditioner men heller inte rädd att hålla sig till dem ifall sammanhanget så kräver. Han var den sista som fick “Jazz I Sverige”-stipendiet 2010 och har producerat och spelat på en mängd skivor, däribland många intressanta internationella samarbeten.

Daniel är en mångsidig jazztrumslagare som figurerar i många olika musikaliska sammanhang. Det gör honom till den ideala trummisen i denna grupp, eftersom musiken spänner över ett ganska brett spektrum, från råsvängig jazz och funkiga beat till ballader. Med ett stort mått spontanitet och ett stabilt sväng gör han denna trio komplett.

Skivor

På Andreas skiva “Finally!” spelar Samuel på 3 spår, och variationen i dessa speglar i hög grad mångfalden i musiken av denna trio. Här är några smakprov 

Hösten 2019 släpps skivan “Becoming” där denna trio står för all musik.

 

Danslåten

 

Piecewise Continuity

 

Morgonkaffe

CD och nerladdning finns också på
CDbaby: www.cdbaby.com/cd/andreashellkvist
Bandcamp: andreashellkvist.bandcamp.com/releases

Finns också på Spotify: open.spotify.com/album/3TT6zjywHYYEdanrRgAvrO

Recensioner 

Orkesterjournalen: orkesterjournalen.com/wordpress/?p=10323
O
key magazine: andreashellkvist.com/wp-content/uploads/2016/06/Rec-OKEY.pdf
Dalademokraten: andreashellkvist.com/wp-content/uploads/2016/06/DD_160527.jpg
Folkbladet: www.folkbladet.se/kultur-noje/en-rundtur-i-jazzens-varld-om4383189.aspx

Images

Videor

Just Flowin’ från releasenkonserten på Jazzpool, Uppsala
Morgonkaffe från Stampen Juli 2019
Min låt Trìtlar
Hopklipp från en konsert i juli 2017
Från en konsert i oktober 2016

Andreas Hellkvist Trio

Founded in 0000-00-00
Genres:
External links
Upcoming gigs
Past gigs
September 17th, 2020 12:00pm
Almunge kyrka, Almunge